Gemeentelijk beleid kan niet los worden gezien van het beleid van andere overheden, in Leeuwarden, Den Haag, maar ook in Brussel. Toch is het verstandige politiek dat een gemeentebestuur probeert vanuit haar eigen afwegingen tot beleid te komen.
Gemeentelijk beleid kan niet los worden gezien van het beleid van andere overheden, in Leeuwarden, Den Haag, maar ook in Brussel. Toch is het verstandige politiek dat een gemeentebestuur probeert vanuit haar eigen afwegingen tot beleid te komen.
Smallingerland is een prachtige gemeente met veel mogelijkheden. Tegelijkertijd komt er veel op de gemeente af, zeker vanuit de rijksoverheid, met name op het gebied van duurzaamheid en zorg.
Het beleid op het gebied van huisvesting is in Friesland (en dus ook in onze gemeente) vastgelopen. Daar zijn veel redenen voor: de lage rente, te weinig nieuwbouw in de crisis van zo'n tien jaar geleden, achteraf te voorzichtige prognoses van de bevolkingsgroei, de verhuurdersheffing die bij woningcorporaties een tekort aan investeringsruimte heeft veroorzaakt, de verkoop van huurwoningen.
Ondermijning door criminaliteit wordt een steeds groter probleem in de samenleving. Daar moet de gemeente bovenop zitten.
Economie moet niet leidend zijn voor het welzijn van mensen, maar moet in dienst staan van hun welzijn. Dit betekent dat we voorzichtig moeten zijn bij het aantrekken van dominante bedrijven.
Nederland telt ongeveer 17 miljoen inwoners, van wie er zo’n 10 miljoen werkzaam kunnen zijn. Tegelijkertijd is aan betaald werk in Nederland slechts ongeveer 7 miljoen mensjaren beschikbaar.
De gemeente heeft geen invloed op de inhoud van het onderwijsprogramma. Maar er ligt een duidelijke taak als het gaat om het promoten van het gebruik van het Fries.
De afgelopen jaren is er een groot gat ontstaan tussen het geld dat de gemeente voor deze taak ontvangt en wat eraan wordt besteed. Ook hier moeten we ervoor zorgen dat het geld dat de gemeente van het rijk ontvangt taakstellend is, zonder dat de inhoud van de zorg en hulpverlening wordt aangetast.
De gemeente moet de randvoorwaarden scheppen voor een optimaal welzijn voor de inwoners. Een heel belangrijk onderdeel van dat welzijn is gezondheid. De gemeente moet bij het maken van beleid en bij investeringen in de openbare ruimte altijd rekening houden met de gevolgen voor de gezondheid.
De gemeentelijke financiën zijn de afgelopen jaren flink onder druk komen te staan. We moeten weer toe naar een gezonde gemeentebegroting.
Het is belangrijk dat de gemeente er is voor alle inwoners. De gemeentelijke communicatie moet zodanig zijn dat alle inwoners deze kunnen begrijpen. Dit stelt dus eisen aan het taalniveau waarop de gemeente communiceert, maar ook aan het taalgebruik van de gemeente.
Internationaal zijn er doelen gesteld voor het terugdringen van broeikasgassen. De gemeente heeft hierin zeker een taak. Er moet goed worden nagedacht over integrale duurzaamheid.
We verplaatsen ons veel samen. Met de fiets, auto, openbaar vervoer en vliegtuig, en dat ondanks de corona. Ook het nieuwe kabinet zet de Lelylijn weer op de agenda. De FNP is er voorstander van dat Drachten aan het spoor komt te liggen. Maar niet ten koste van alles.
De gemeente moet duurzaamheid als uitgangspunt nemen in heel haar beleid. De FNP staat daar volledig achter. De openbare ruimte moet dus daarnaar worden ingericht. Zoek naar nieuwe mogelijkheden om energie op te wekken in de openbare ruimte.
Sport en cultuur dragen bij aan het welzijn van onze inwoners. De leefbaarheid in de gemeente wordt daarmee vergroot. Zij vormen dan ook een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk beleid. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat sport en cultuur niet de eerste levensbehoeften zijn.
Het grootste deel van het geld dat de gemeente ontvangt, komt van het rijk. Daarnaast heeft de gemeente beperkte mogelijkheden om de inwoners zelf heffingen op te leggen. De onroerendgoedbelasting is hiervan de grootste.